Οι θέσεις της ΕΔΟΚ για τον Ελληνικό Γύρο
Το προεδρείο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος με την ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση ένστασης στην πρόταση του ΣΕΒΕΚ για την πιστοποίηση του Γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ) και ακολούθως θα υποβάλλει φάκελο, για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός τελικού προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος. Το σήμα ΕΠΙΠ δηλαδή, δεν κατοχυρώνει το trademark και το brand. Εάν εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση οι ξένοι μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα «ελληνικός γύρος» και να τον παρασκευάζουν με πρώτη ύλη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Με ικανοποίηση δέχτηκαν στην ΕΔΟΚ την δήλωση του ΣΕΒΕΚ, ο οποίος φαίνεται ότι προσχωρεί στις θέσεις τις ΕΔΟΚ, και ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση και για ΠΓΕ, ωστόσο είναι χρέος της ΕΔΟΚ να καταθέσει τη δική της πρόταση, η οποία θα προασπίζει τα συμφέροντα όλων των επαγγελματιών του τομέα του κρέατος, τους Έλληνες παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους και καταναλωτές. Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η ιστορία και η φήμη του γύρου καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του ελληνικού χοίρου.
Όσον αφορά, δε, στο επιχείρημα, ότι η ελληνική χοιροτροφία δεν δύναται να στηρίξει την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως ΠΓΕ, η ΕΔΟΚ απαντά πως οι Έλληνες χοιροτρόφοι, με τη σωστή στήριξη, μπορούν να πετύχουν μεγάλη αύξηση των μεγεθών παραγωγής τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά. Υπάρχει και η τεχνογνωσία, και το μεράκι. Από την άλλη δεν είπε κανείς ότι ο Γύρος ο προερχόμενος από ελληνικά κρέατα θα πρέπει να αντικαταστήσει το σύνολο του σημερινού Γύρου από την πρώτη στιγμή. Θα συνεχίσουν οι παρασκευαστές να κάνουν Γύρο ,όπως και σήμερα , με εισαγόμενα κρέατα ,αλλά θα φροντίσουμε να ενημερωθεί ο καταναλωτής ότι ελληνικός Γύρος είναι αυτός που έχει παρασκευαστεί με ελληνικό κρέας , θα ονομάζεται Ελληνικός Γύρος και θα διαθέτει και σήμα διακριτικό.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, εξάλλου, είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας για να συντονίσει όλες τις απαιτούμενες συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους που απαρτίζουν τον τομέα του κρέατος, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική αύξηση της παραγωγής αλλά και η ενημέρωση του καταναλωτή. Υπάρχει καταναλωτικό κοινό, το οποίο ζητά ελληνικό προϊόν, επειδή γνωρίζει την ποιότητά του, ωστόσο παραπλανάται από τις ελληνοποίησεις.
Τα ελληνικά κρέατα είναι σαφώς διαφορετικά από τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά Δεν υπάρχει άλλη χώρα όπου οι χοίροι να τρέφονται κατά 70% με δημητριακούς καρπούς και οι χοιρομητερες να αυλίζονται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί. Η πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως ΠΓΕ, με τον φάκελο που θα καταθέσει η ΕΔΟΚ, θα διαχωρίσει το προϊόν που παράγεται με Ελληνικά κρέατα, από αυτά που παράγονται με εισαγόμενα , ώστε να δώσει ώθηση στην ελληνική παραγωγή και μεταποίηση και τελικά να προσφέρει ένα εγγυημένο ποιοτικό προϊόν στον καταναλωτή χωρίς παραπλανήσεις .