Μπορεί ο κλάδος της επεξεργασίας του κρέατος να διέρχεται μια δύσκολη περίοδο δεδομένης της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά, όπως μας αναφέρουν άνθρωποι της πιάτσας, ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία για αλλαγή και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.
Ως μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος ορίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που ασχολούνται με τις επεξεργασίες που υφίσταται το κρέας από τη σφαγή του ζώου έως και τη διάθεσή του στα σημεία πώλησης.
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος επιθυμεί να δημιουργήσει μια μονάδα μεταποίησης κρέατος, είναι να βρει ένα ακίνητο. Προκειμένου να μπορέσει να επιδοθεί στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα πρέπει αυτό να επιτρέπεται από τις χρήσεις γης που έχουν καθοριστεί για την περιοχή του ακινήτου (μεταποιητική δραστηριότητα).
Απαραίτητες η μελέτη και η πιστοποίηση HACCP, που υποχρεούνται να έχουν όλες οι εταιρείες τροφίμων
Χρόνος έκδοσης αδειών
Όσον αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοση των αδειών, να σημειώσουμε ότι η μεγαλύτερη καθυστέρηση σημειώνεται στην έκδοση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αν έχουμε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για μια μικρή μονάδα που δεν θα απαιτηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η άδεια εγκατάστασης θα εκδοθεί σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα. Ακόμη δύο μήνες απαιτούνται για την άδεια δόμησης, αν απαιτείται, και περίπου ένα μήνα η άδεια λειτουργίας. Συνολικά δηλαδή ένα τετράμηνο. Αν απαιτηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έγκρισή της, τότε το χρονικό διάστημα μόνο για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων μπορεί να φθάσει στους έξι με οχτώ μήνες».
Κόστος για παράβολα
Το κόστος των παραβόλων για τις άδειες αυτές είναι συνάρτηση της ισχύος και της αξίας του μηχανολογικού εξοπλισμού. Τα κόστη κατανέμονται ως εξής:
- έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης: 150 ευρώ
- άδεια εγκατάστασης (ανάλογα με την ισχύ και την αξία της): 300 ευρώ
- 60 – 80 ευρώ κοστίζουν τα παράβολα για την άδεια λειτουργίας
- το θέμα της άδειας δόμησης δεν μπορεί να εκτιμηθεί διότι έχει να κάνει με την έκταση.
Μηχανολογικός εξοπλισμός
Τα κόστη του εξοπλισμού ποικίλουν. Οι ειδικοί συστήνουν στους υποψήφιους επενδυτές να πραγματοποιούν πρώτα μια πολύ καλή έρευνα αγοράς για τον παρακάτω μηχανολογικό εξοπλισμό:
- Κρεατομηχανές (για την κοπή του κρέατος στο χωριάτικο λουκάνικο χρησιμοποιούμε πλάκες κοπής 3/5/8/10 mm)
- Μηχανές κοπής κατεψυγμένου κρέατος.
- Ζυμωτήρια (για την ανάμειξη του κρέατος με τις πρώτες ύλες)
- Βαρέλες μάλαξης (τεχνολογία παραγωγής προϊόντων κατηγορίας ζαμπόν)
- Αλεστικές μηχανές (τεχνολογία παραγωγής προϊόντων κατηγορίας πάριζα- μορταδέλα)
- Γεμιστικές μηχανές (για τη γέμιση εντέρων τεχνητών ή φυσικών με κρεατόμαζα)
- Φούρνοι αλλαντοποιίας (για το ψήσιμο, κάπνισμα και βράσιμο των τελικών προϊόντων) κ.ά.
Στα 150.000 ευρώ το ελάχιστο κόστος
Πριν από οτιδήποτε, απαραίτητη είναι η άδεια εγκατάστασης από τη διεύθυνση ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκει το ακίνητο. Για την άδεια αυτή υποβάλλονται, μεταξύ άλλων, η αρχιτεκτονική μελέτη και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να έχεις εκδώσει. Σε περίπτωση που η μονάδα είναι χαμηλής δυναμικότητας, μπορεί να απαιτείται να τηρηθούν πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Διάθεση προϊόντων
Οι τρόποι διάθεσης των προϊόντων που παράγουν οι μονάδες μεταποίησης κρέατος γίνονται κατά 60% μέσω των σούπερ μάρκετ, κατά 20% μέσω catering και κατά 20% μέσω άλλων δικτύων διανομής.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αυτές οι μονάδες προμηθεύονται κρέας από σφαγεία ή μπορούν να λειτουργήσουν καθετοποιημένα, αφού οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να έχουν και δικό τους σφαγείο.
Για την άδεια εγκατάστασης υποβάλλονται, μεταξύ άλλων, η αρχιτεκτονική μελέτη και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να έχει εκδώσει ο ενδιαφερόμενος.
Η απόσβεση είναι συνδυασμός παραμέτρων που έχουν να κάνουν με το ύψος της επένδυσης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις. Κατά μέσο όρο, ανάλογα και με τις πωλήσεις, απαιτούνται περίπου επτά χρόνια.
ypaithros.gr