Σταδιακά έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν οι κρεοπώλες της χώρας το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης κρέατος στην ταμειακή μηχανή, ένα μέτρο που προβλέπεται στο νόμο 4452/2017 και αποτελεί πάγιο αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου.
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), εκτός του ότι διαμαρτύρεται για τεχνικές δυσκολίες και έξτρα κόστος που τους επιφέρει το μέτρο, έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά αυτού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, όλα θα κριθούν από το τι θα αποφασίσουν οι δικαστές στις 11 του ερχόμενου Ιουνίου, οπότε και εκδικάζεται η προσφυγή.
H είδηση για την προσαρμογή αυτή φαίνεται να επιδρά ήδη στις τιμές των αμνοεριφίων, που πήραν έως και 1 ευρώ πάνω, μέσα σε μια εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τώρα, ο φόβος των ελέγχων του ΕΛΓΟ και των προστίμων που φτάνουν σε πρώτη φάση τα 500 ευρώ για μη εφαρμογή του μέτρου έχει θορυβήσει τους κρεοπώλες, οι οποίοι μέσω του επίσημου οργάνου τους, της ΠΟΚΚ, σε πρόσφατη γενική συνέλευση που έγινε στην Λάρισα, έδωσαν κατεύθυνση έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ τουλάχιστον να υπάρξει προσαρμογή.
Παρ’ όλα αυτά όπως μας ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΚΚ, κ. Σάββας Κεσίδης «υπάρχουν πλείστα τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο απαιτεί εκτός από γνώση και αρκετά χρήματα να δαπανήσει ο καταστηματάρχης, προκειμένου να σετάρει την ταμειακή με τη ζυγιστική μηχανή. Εκτιμώ ότι αν θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι πρέπει να πληρώσουμε για το πρόγραμμα και το λογισμικό ένα ποσό που ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν και πιο οικονομικές λύσεις στην αγορά, στα 200-300 ευρώ, ενώ μετά χρειάζεται και συντήρηση κάθε χρόνο. Εμείς βέβαια έχουμε αρχίσει και προσαρμοζόμαστε στο νόμο, γιατί καραδοκούν έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ και πρόστιμα».
Για το θέμα αυτό μιλήσαμε και με τον Λευτέρη Γίτσα, πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, ο οποίος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και προσέφυγαν οι κρεοπώλες (ΠΟΚΚ), με διάφορες δικαιιολογίες, ώστε να ακυρώσουν το μέτρο και να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Τα επιχειρήματά τους δεν στέκουν και είναι περισσότερο δικαιολογίες ώστε να μην εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Απ’ όσο ξέρω ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι επαγγελματίες αρχίζουν και προσαρμόζονται στο μέτρο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυτό μεγαλώνει περαιτέρω, ενώ αν κάποιος κρεοπώλης κατά το παρελθόν δεν «πέρασε» τον έλεγχο, βρεθεί τώρα να μην εφαρμόζει το μέτρο, θεωρείται υπότροπος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η φιλοσοφία του μέτρου
Σε πρόσφατη εκδήλωση για το θέμα, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εποπτείας Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Πάτρας και Κτηνίατρος Ιωάννα Τσιλιγιάννη τόνισε: «είναι σημαντικό ο καταναλωτής να ξέρει σε κάθε στάδιο από πού προέρχεται το κρέας που τρώει και θα αναλύσουμε πως παρακολουθούμε όλη την διαδικασία από το στάβλο μέχρι και το πιάτο του καταναλωτή. Υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα με το όνομα «Άρτεμη» που παρακολουθεί όλα τα στάδια σε κάθε τους βήμα. Διαθέτει ένα μητρώο με όλους του παραγωγούς, όπως επίσης και με τα σφαγεία, τα οποία δηλώνουν ανά ημέρα που πηγαίνουν τα κρέατα, ποιος τα μετέφερε και σε ποιον κατέληξαν και εν συνεχεία με τα ισοζύγια κρέατος παρακολουθούμε τους εμπόρους, το κρεοπωλείο και στο τέλος τον καταναλωτή. Σκοπός μας είναι ο καταναλωτής να μάθει τι κρέας τρώει και τον τρόπο προμήθειας του κρέατος, όπως επίσης να πατάξουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και τις ελληνοποιήσεις. O νόμος 44/52/17 υποχρεώνει τους κρεοπώλες να συνδέσουν την ταμειακή μηχανή με την ζυγιστική μηχανή. Θα ζυγίζουν στην ζυγαριά και θα εκδίδεται ετικέτα με τα στοιχεία του κρέατος και το ίδιο θα γράφει και η ταμειακή μηχανή ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι κρέας αγοράζει. Θα υπάρχει (δια)σύνδεση των δύο μηχανημάτων ώστε με τη σειρά μας να συσχετίζουμε τα στοιχεία για να διαπιστώνουμε αν όντως συγκλίνουν ή όχι μεταξύ τους».
Πηγή: agrotypos.gr