Δημοσιεύματα για ανατιμήσεις «φωτιά» στο χοιρινό σουβλάκι, που κυκλοφορούν χωρίς να επικαλούνται έγκυρες και επίσημες πηγές, πυροδοτούν μια φημολογία, η οποία έχει έναν στόχo: Τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, με τη δήθεν αιτιολογημένη προαναγγελία αύξησης στην τιμή, ώστε να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις με μόνο πραγματικό σκοπό την αισχροκέρδεια.
Οι τιμές στο χοιρινό κρέας εμφανίζουν κάθε χρόνο το στοιχείο της κυκλικότητας και παρουσιάζουν τάσεις αυξομείωσης ανάλογα με την εποχή που διανύουμε.
Η ζήτηση για το χοιρινό κρέας είθισται την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να αυξάνεται, δημιουργώντας αντίστοιχες τάσεις ανόδου και στις τιμές, που κινούνται στα επίπεδα των 1,5 ευρώ περίπου το κιλό(τιμή για ζων βάρος).
Προς τα τέλη του χρόνου οι τιμές μειώνονται στα 1,3 ευρώ το κιλό, ενώ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων δέχονται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και μπορεί να φθάσουν στα επίπεδα των 1,1 ευρώ το κιλό(τιμή για ζων βάρος).
Στις αρχές της ‘Άνοιξης οι τιμές στο χοιρινό κρέας εμφανίζουν και πάλι τάσεις ανόδου για να φθάσουν αυτή την περίοδο που διανύουμε στα επίπεδα των 1,3-1,35 ευρώ το κιλό.
Μπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος να εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα αυξητική τάση, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει πλήξει την εκτροφή γουρουνιών στην Κίνα, ωστόσο στην παρούσα χρονική περίοδο, τα στοιχεία τιμών χονδρικής και λιανικής δεν δείχνουν σημαντικό βαθμό συσχέτισης. Τα ελλείμματα της Κίνας καλύπτονται από τα κατεψυγμένα αποθέματα που δημιουργούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και Αμερική.
Η όποια άνοδος της ζήτησης της Κίνας για χοιρινό κρέας, δεν έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά χοιρινού κρέατος και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, για αύξηση στις τιμές στα σουβλάκια στα επίπεδα των 3 ευρώ. Υπογραμμίζουμε, πάντως, πως όλος αυτός ο ντόρος μοιάζει με έμμεση παραδοχή των εμπλεκομένων ότι το χοιρινό κρέας που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν τα σουβλάκια είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία εισαγόμενο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανατιμήσεις που υπερβαίνουν τα 0,20-0,30 λεπτά το κιλό εισαγόμενου χοιρινού κρέατος και οι αυξήσεις μπορούν να απορροφηθούν από τη βιομηχανία μεταποίησης, την αλυσίδα διανομής και την εστίαση.
Τυχόν αύξηση στις τιμές στο σουβλάκι σε τέτοια εξωφρενικά επίπεδα, θα πλήξει όχι μόνο τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και τους επαγγελματίες, λόγω της επακόλουθης μείωσης της κατανάλωσης.
Το σουβλάκι είναι ένα παραδοσιακό προϊόν ευρείας κατανάλωσης και ακόμη ένα, τρόπον τινά, τουριστικό προϊόν, οπότε θα πρέπει να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση συνιστά απλά και μόνο κερδοσκοπία.
Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης μόνο αρνητικές μπορούν να είναι, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτή που εγγυάται το κέρδος για τους επαγγελματίες της εστίασης, και η ασύμμετρη αύξηση της τιμής θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην κατανάλωση.
Ζημίες θα υποστούν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, καθώς στις πλάτες τους στήνονται επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια, που σαφώς δεν βοηθούν στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής χοιρινού κρέατος.