Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του χώρου, σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, η δε Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, παρότι συμφωνεί ότι το μέτρο αυτό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αποτελεί ανάσα για τον κλάδο, υπογραμμίζει ότι μόνο ένα μέρος της μείωσης του φόρου θα φτάσει στην κατανάλωση.
“Αναμφίβολα, η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης είναι ένα μέτρο -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Λευτέρη Γίτσα- που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τους επαγγελματίες του χώρου. Είναι γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν τα προηγούμενα χρόνια να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις τιμές τους σε επίπεδα ανεκτά για τον καταναλωτή και η επαναφορά στο χαμηλό φορολογικό συντελεστή
θα αποτελέσει ανάσα για τους επαγγελματίες του χώρου. Είναι σημαντικό δε ότι ότι η μείωση θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην περίοδο αιχμής για τον κλάδο και αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία. Η μείωση της φορολογίας θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και ακολούθως σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης για τα ελληνικά προϊόντα, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για όλους όσοι εμπλέκονται στον αγροδιατροφικό τομέα”.
“Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σίγουρα αποτελεί ένα μέτρο ανάσα για τον κλάδο -επισημαίνει ο Γ.Γ. της ΠΟΕΣΕ – Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης– αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι μιλάμε για επαναφορά στο 13% και πως η μείωση δεν αφορά τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά, που παραμένουν στον υψηλό συντελεστή.
Με την προ τετραετίας αύξηση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 24%, οι επιχειρήσεις εστίασης είδαν τα έσοδα τους να συρρικνώνονται, καθώς οι περισσότερες επέλεξαν να ενσωματώσουν στο κόστος λειτουργίας τους την αύξηση του φόρου, δεδομένου ότι το καταναλωτικό κοινό είχε χάσει την αγοραστική του δύναμη τα τελευταία χρόνια και αυτό είχε ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στη ραγδαία μείωση των πωλήσεων τους”.
“Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, περί τις 6.000 επιχειρήσεις μετακύλισαν το 2015 την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, σε σύνολο 90.000 περίπου επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την μείωση του τζίρου τους”, αναφέρει ο Γ.Γ. της ΠΟΕΣΕ και προσθέτει πως κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σημαντικές αλλαγές στις τιμές. Αυτό που αναμένεται να δούμε μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στον χαμηλό συντελεστή 13%, είναι ελαφρές μειώσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή, σε ορισμένα προϊόντα εστίασης, από ένα όχι μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων”.