Οχυρώνεται η Ελλάδα κατά της Αφρικανικής Πανώλης
Ανησυχητική κρίνεται η εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τις ελληνικές αρμόδιες Αρχές. Υπό το φόβο εισόδου της ζωονόσου στη χώρα μας κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητείται η άμεση πρόσληψη 46 κτηνιάτρων προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι πλέον η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων πλησιάζει τα σύνορά μας. «Μέχρι πρότινος ήταν σχετικά βόρεια , όμως τώρα εμφανίστηκαν κρούσματα και στη Φιλιππούπολη. Επομένως, η νόσος κατεβαίνει νοτιότερα. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα» εξήγησε.
Ταυτόχρονα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε απόφαση για τη συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων για την αποτροπή της εισόδου της επικίνδυνης νόσου στη χώρα μας.
Τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής
Μάλιστα, ο κ. Βορίδης ζήτησε από την ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει τροπολογία σημειώνοντας πως η κατάθεση της είναι επιβεβλημένη διότι για τις προσλήψεις αυτές είτε θα έπρεπε το υπουργείο να προσφύγει σε επείγουσα διαδικασία στο ΑΣΕΠ η οποία όμως απαιτεί 6 με 8 μήνες, είτε να κηρυχθούν περιοχές της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, μέχρι στιγμής. «Δυστυχώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουμε διαδικασία τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ που εκεί μπορεί να γίνουν προσλήψεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών», είπε ο κ. Βορίδης και υπογράμμισε ότι πρέπει να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο.
Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο να απασχολεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων προκηρύσσονται άπαξ κατ’ έτος μέχρι 50 θέσεις προσωπικού, με σύμβαση η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνάει τους 12 μήνες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, «με την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πλέον σε θέση να παρέμβει άμεσα περιορίζοντας ή ανακόπτοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός έκτακτου συμβάντος».
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων είναι ζωονόσος, με αιμορραγικά χαρακτηριστικά που πλήττει τους χοίρους, μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη. Παράλληλα ανέφερε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από το Υπουργείο προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενημερωθούν οι χοιροτρόφοι για τα πρωτόκολλα διαχείρισης. «Τώρα, απλώς, επειδή βρισκόμαστε σε αυτό τον βαθμό εγγύτητας , εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η ζωονόσος σε εμάς», συμπλήρωσε ο Υπουργός μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
Έκανε δε σαφές προς τη Βουλή ότι υπάρχει ήδη έτοιμο το σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο και θα υπογράψει, εφόσον εγκριθεί η τροπολογία, με την κατανομή των κτηνιάτρων σε όλες στις Περιφέρειες που είναι απολύτως αναγκαίοι, αλλά και με τα κριτήρια, τον τρόπο, τη μοριοδότηση, τις αρμοδιότητες και όλες τις λεπτομέρειες για την πρόσληψή τους.
Ως προς την αμεσότητα εφαρμογής της διάταξης ο κ. Βορίδης τόνισε: «Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους σε μία περίοδο τουριστική, γιατί αυτή τη στιγμή δεχόμαστε πίεση, η νόσος δυστυχώς μεταδίδεται και με τα τρόφιμα, όχι μόνο με τα ζώα, και επομένως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ελέγχου και των τροφίμων», καταλήγοντας ότι «το υπάρχον προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου και των αντιστοίχων υπηρεσιών των Περιφερειών, δεν επαρκεί για την αυξημένη επαγρύπνηση που απαιτείται».
Η κατάσταση στη Βουλγαρία
Από την Ε.Ε. έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τον χειρισμό της ζωονόσου, που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά είναι θανατηφόρα για τους χοίρους. Η χώρα μας μέχρι τώρα δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο, διότι η ζωονόσος είχε εκδηλωθεί κυρίως στη Ρουμανία, η οποία υπέστη μεγάλη καταστροφή ζωικού κεφαλαίου. Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε, όμως, στη Βουλγαρία, οι Αρχές στη χώρα μας έχουν σημάνει συναγερμό.
Η Βουλγαρία έχει αναφέρει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις της νόσου σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σε οικόσιτα ζώα και περίπου 130.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί.
Ο Βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε πως η χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους και να υποστεί οικονομική ζημία της τάξης του 1,15 δισ δολαρίων.
Η Βουλγαρία θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της νόσου.
Συγκρότηση συνεργείων δίωξης χοίρων και αγριόχοιρων
Όσον αφορά στα συνεργεία δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προηγήθηκε συνεργασία μεταξύ των Δασικών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη χώρα μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.
Ειδικότερα, με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, καθορίστηκαν τα εξής:
Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, όπως προβλέπεται σχετικά στη δασική νομοθεσία (παρ. 2α. του άρθρου 259 του Ν.Δ. 87/69 (ΦΕΚ 7).
Η κλιμάκωση των μέτρων ανάμεσα σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας στις περιοχές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου και στις περιοχές των υπολοίπων αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά εντοπίζονται προβλήματα στη γεωργική παραγωγή λόγω του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ρύθμιση των πληθυσμών, αποκλειστικά με τη θήρα σε πεδινές, ημιορεινές – γεωργικές περιοχές από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων κυνηγών.
Ρυθμίζονται θέματα σχεδιασμού και συντονισμού της δραστηριότητας, με τη συγκρότηση συνεργείων κυνηγιού. Τις λεπτομέρειες θα ρυθμίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και κατόπιν ειδικής επιστημονικής και τεχνικής αιτιολόγησης θα μπορεί να υλοποιηθεί η δράση και εντός καταφυγίων άγριας ζωής.
Ρυθμίζονται θέματα προστασίας του προσωπικού και των πολιτών κατά την παραπάνω διαδικασία με την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών στις περιοχές λήψης των μέτρων.
Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης σε ποσοστό έως 20% του βάρους του κρέατος, μετά από σχετικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.
Οι δασικές Υπηρεσίες θα τηρούν πλήρες αρχείο των συνεργείων που θα συγκροτήσουν σχετικά με τη σύνθεση τους, τις εξόδους που πραγματοποίησαν, τον αριθμό των θηρευθέντων χοίρων και τις ποσότητες που διατέθηκαν, την περιοχή δράσης τους. Επίσης θα γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της εκάστοτε περιοχής και λοιπών μέτρων λήψης, που σχετίζονται με τη δίωξη στην ίδια περιοχή.