Τα Ρομπότ συνεργασίας (CoBots) στην παραγωγή και επεξεργασία του κρέατος
Η τεχνολογία έρχεται να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν το σύνολο της αγρο-διατροφικής αλυσίδας και ειδικά της παραγωγής και της επεξεργασίας του κρέατος, όπως η σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών εξειδικευμένων στις ειδικές απαιτήσεις χειρισμού των ζώων, των σφάγιων και του κρέατος.
Το σοβαρό αυτό θέμα που αναγκάζει τους θεσμικούς φορείς και τις κυβερνήσεις σε όλες τις προηγμένες χώρες να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (European Livestock and Meat Trade Union – UECBV) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέων του Τομέα του Κρέατος (Young European Meat Committee – YEMCo της UECBV) , που διοργανώνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) στις 7-9 Νοεμβρίου στην Αθήνα, όπου διεθνείς ομιλητές θα παρουσιάσουν αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση και τις λύσεις αλλά και αυτές που έρχονται στο μέλλον, όπως για παράδειγμα τα CoBots.
Τα ρομπότ συνεργασίας ή υπηρεσιών, όπως αποκαλούνται, τα CoBots (Collaborative Robots) δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1996 από καθηγητές του Πανεπιστημίου Northwestern, ωστόσο πλέον έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν τα βαριά και συχνά επικίνδυνα βιομηχανικά ρομπότ, και ταυτόχρονα να αξιοποιηθούν σε τομείς όπως η κτηνοτροφία και η επεξεργασία τροφίμων και ειδικότερα του κρέατος. Το πλεονέκτημα των CoBots σε σύγκριση με τα βιομηχανικά ρομπότ είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ή με περιορισμένη καθοδήγηση ή και να «συνεργαστούν» άψογα με ανθρώπους για την εκτέλεση βαριών σωματικών εργασιών.
Τα ρομπότ συνεργασίας είναι εξ ορισμού ασφαλέστερα, είναι μικρά και πολύ πιο οικονομικά, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους τα οφέλη του αυτοματισμού σε προσιτές τιμές και χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Για αυτό και προβλέπεται ότι η αγορά τους θα γιγαντωθεί από 710 εκατομμύρια δολάρια το 2018 στα 12,3 δις δολάρια το 2025.
Μια διαρκώς εξελισσόμενη κατηγορία στα ρομπότ συνεργασίας είναι τα λεγόμενα AgriBots, τα οποία έρχονται να φέρουν επανάσταση στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και ειδικότερα της κτηνοτροφίας.
Ήδη έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται κάποιες εφαρμογές στη διαχείριση της βόσκησης μοσχαριών και προβάτων στη Νέα Ζηλανδία και την Ιρλανδία, κυρίως σε συνδυασμό με τη χρήση drones.
Στη γειτονική Ιταλία, τα CoBots χρησιμοποιούνται σήμερα από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις για τη διαχείριση αυγών, και συγκεκριμένα για τη συσκευασία και προετοιμασία των αυγών για διανομή, μια διαδικασία που αποτελεί πραγματική δοκιμασία για τις σωματικές αντοχές των εργατών. Εξάλλου τα CoBots είναι ιδανικά για την επεξεργασία τροφίμων όπου απαιτούνται άριστες υγειονομικές προδιαγραφές ενώ μπορούν να εργάζονται ακατάπαυστα σε περιόδους αιχμής και μπορούν εύκολα να επαναπρογραμματιστούν για να αξιοποιηθούν σε κάποια άλλη εργασία.
Συνεταιρισμοί στη Νορβηγία έχουν στην κατοχή τους ρομπότ συνεργασίας τα οποία μεταφέρουν τις βαριές παλέτες με προϊόντα όπως επίσης και τα σφάγια στα σφαγεία. Σύμφωνα με στατιστικές, η μεταποίηση πουλερικών και κρέατος είναι από τις πιο επικίνδυνες εργασίες στον διατροφικό τομέα, κυρίως λόγω της κοπής, της συσκευασίας και του μεγάλου βάρους που καλούνται να σηκώνουν καθημερινά και επί ώρες οι εργαζόμενοι. Τα ρομπότ μπορούν να αναλάβουν αυτού του είδους τις εργασίες ή να βοηθήσουν συνεργαζόμενα με τους ανθρώπους.
Η πολύ μεγάλη αμερικανική εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος Tyson, έχει εγκαταστήσει μια μεγάλη πειραματική μονάδα η οποία έχει σκοπό να μεταφέρει τις τεχνολογίες αναγνώρισης μορφών (τεμάχια του ζώου και κρέατος) και χρωματικών αποχρώσεων (κατηγορίες τεμαχίων) σε κατάλληλα διασκευασμένα ρομπότ συνεργασίας, επιδιώκοντας ακριβώς την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένων εργατικών χεριών που επιτείνεται εξαιτίας της γνωστής πολιτικής περιορισμού των εισροών ανθρώπινου δυναμικού από γειτονικές χώρες που εφαρμόζει η διακυβέρνηση Τράμπ.
Οι εφαρμογές όμως των ρομπότ συνεργασίας επεκτείνονται ήδη και σε άλλες εξειδικευμένες και απαιτητικές εργασίες που επαναλαμβάνονται μονότονα, όπως το ψήσιμο των μπιφτεκιών (burgers) στα καταστήματα ταχείας εστίασης.
Το «ηθικό» ζήτημα που προκύπτει, φυσικά, είναι κατά πόσον τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τελικά τον ανθρώπινο παράγοντα, όταν θα ξεπεραστεί το σημερινό στάδιο, όπου απαιτείται η ανθρώπινη επίβλεψη. Οι ειδικοί απαντούν ότι αντιθέτως, τα CoBots έρχονται να δώσουν λύσεις σε έναν τομέα της οικονομίας, όπως ο αγροδιατροφικός , που ήδη μαστίζεται από έλλειψη εργατικών χεριών και άρα δεν θα προκαλέσουν απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά θα καλύψουν τα κενά που ήδη υπάρχουν και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα.
Περισσότερα για αυτό το ενδιαφέρον θέμα στις παρουσιάσεις και στη σχετική συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Διεθνές Συνέδριο της UECBV στις 7-9 Νοεμβρίου 2019, στην Αθήνα.