Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε.: Πρόκληση για τον Τομέα του κρέατος
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας Προέδρου της Κομισιόν, απαιτεί ανάληψη δράσης από τον Τομέα του κρέατος και της κτηνοτροφίας μέσα στις επόμενες 100 ημέρες, ώστε να μετατραπεί από πιθανό πρόβλημα, σε ευκαιρία. – Η UECBV και η ΕΔΟΚ καλούν όλους τους επαγγελματίες του Τομέα σε επαγρύπνηση, καθώς το Διεθνές Συνέδριο που συνδιοργανώνουν έρχεται την ιδανική χρονική στιγμή για να συζητηθούν και να τεθούν οι δικοί μας στόχοι.
Η Κλιματική Αλλαγή, οι προκλήσεις που την συνοδεύουν και η στάση και προστασία της ελληνικής παραγωγής και των λοιπών επαγγελματιών του Τομέα του Κρέατος απέναντι στις επερχόμενες εξελίξεις, είναι βασικός άξονας της στρατηγικής της ΕΔΟΚ στο άμεσο μέλλον, με επίκεντρο το Συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση της UECBV που οργανώνει η ΕΔΟΚ από τις 7 έως 9 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα.
Όπως είναι γνωστό, η εκλεγμένη Πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει παρουσιάσει τους Αντιπροέδρους και τους Επιτρόπους με τους οποίους θα αρχίσει να εργάζεται την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα αναλάβει τα καθήκοντά της και οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες που περιγράφονται στις ήδη αποφασισμένες πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ε. Ένωσης.
Το νέο συλλογικό όργανο της ΕΕ έχει οκτώ Αντιπροέδρους, μεταξύ των οποίων τους τρεις Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τα τρία βασικά θέματα της στρατηγικής της νέας Προέδρου, που είναι:
– Η Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία (the European Green Deal)
– Η προσαρμογή της ΕΕ στη ψηφιακή εποχή (a Europe fit for the digital age)
– Η λειτουργία της Οικονομίας για τους ανθρώπους (an Economy that Works for People)
Υπεύθυνος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας είναι ο Φρανς Τίμερμανς (NL). Ταυτόχρονα οι Επίτροποι, για τη Γεωργία (βιώσιμη παραγωγή υγιεινών τροφίμων) Γιάνους Βοϊτσετόφσκι (PL) και την Υγεία (δημόσια και υγεία των ζώων, ασφάλεια των τροφίμων, καλή διαβίωση των ζώων και προώθηση των ευρωπαϊκών προτύπων σε παγκόσμιο επίπεδο) Στέλλα Κυριακίδη (CY), καλούνται να εργαστούν υπό την καθοδήγησή του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου για την υλοποίησή της.
Αμέσως μετά την εκλογή της, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: <<με τους συνεργάτες μου θα διαμορφώσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο, αναλαμβάνοντας, μεταξύ των άλλων, τολμηρή δράση κατά της κλιματικής αλλαγής>>.
Εδώ ακριβώς αρχίζει το σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τον τομέα του κρέατος καθώς η νέα Επιτροπή της ΕΕ επεξεργάζεται ένα είδος οδικού χάρτη/στρατηγικής για την εφαρμογή στην πράξη της Πράσινης Συμφωνίας κατά τις 100 πρώτες ημέρες της λειτουργίας της.
Η Επιτροπή της ΕΕ θέτει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% τουλάχιστον έως το 2030, ώστε να γίνει δυνατό να πραγματοποιούν οι δεσμεύσεις για την μηδενική επίδραση στο κλίμα το 2050. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα πραγματοποιηθεί με την συνεισφορά όλων των κλάδων της Οικονομίας μεταξύ των οποίων και ο αγροδιατροφικός τομέας.
Άλλη ένδειξη των επερχόμενων εξελίξεων που δρομολογούνται σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αφορά τη σύνδεση της καταβολής των επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με συγκεκριμένα μέτρα και επενδύσεις περιβαλλοντικής σημασίας. Με άλλα λόγια, σταδιακά η ΕΕ θα αρχίσει να ζητά συμμόρφωση – συνοδευόμενη από ελέγχους – με καθορισμένους περιβαλλοντικούς όρους και στόχους για να χορηγεί τις ενισχύσεις.
Είναι φανερό πως η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει σημαντικά όχι μόνον την αγροτική παραγωγή αλλά και το σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας του κρέατος καθώς θα απαιτηθούν επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα με συνέπειες στο εισόδημα των επαγγελματιών του τομέα που θα πρέπει να εξετασθούν.
Είναι επίσης φανερό πως τα μέτρα και οι επενδύσεις για την αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων και την ανάπτυξη καινοτομιών στην πρωτογενή παραγωγή και την επεξεργασία-διανομή του κρέατος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τον οποίο οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διεκδικήσουν και να εκμεταλλευτούν.
Από όσα έχουμε εκθέσει παραπάνω, ο τομέας της κτηνοτροφίας και του κρέατος πρέπει να ακολουθήσει και να εφαρμόσει με αποτελεσματικό τρόπο τις ισχυρές πολιτικές κατευθύνσεις που προκύπτουν από τον οικολογικό προσανατολισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκφράζονται με την πράσινη συμφωνία της νέας Επιτροπής της ΕΕ.
Το Διεθνές Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της UECBV που οργανώνει η ΕΔΟΚ είναι μεγάλη ευκαιρία όπου θα παρουσιαστεί η κτηνοτροφία και ο τομέας του κρέατος, στους Έλληνες και τους συναδέλφους τους, των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών, στην προσπάθεια να θέσουμε τους δικούς μας στόχους και να προετοιμαστούμε για να καταστήσουμε την τρέχουσα ήδη Πράσινη Συμφωνία μια ευκαιρία για εμάς.