«Καυτή πατάτα» για τον Τίμμερμανς η Πράσινη Συμφωνία
Με μια «καυτή πατάτα» στα χέρια προσέρχεται σήμερα στη διαδικασία ακρόασής του από το Ευρωκοινοβούλιο ο νέος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμμερμανς.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος 8 χωρών (Δανία, Γαλλία, Λετονία, Λουξενβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία) συνυπογράφουν επιστολή την οποία του απέστειλαν λίγες ώρες πριν την ακρόαση, και όπου καλούν την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, έναντι του ισχύοντος στόχου του 40%.
Η επιστολή αυτή εγείρει αρκετά ζητήματα, καθώς σημαίνει ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας- άρα και ο Τομέας του κρέατος- θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες θυσίες, ακόμη πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις εντός της ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία αρνήθηκε να συνυπογράψει την επιστολή, και μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους. «Δεν πιστεύω ότι το να θέτουμε διαρκώς νέους στόχους έχει νόημα» είχε δηλώσει, απορρίπτοντας τα σχέδια της Κομισιόν να αυξήσει τον στόχο μείωσης αερίων του θερμοκηπίου από το 40% στο 45% μέχρι το 2030.
Είναι γεγονός ότι η άρνηση της Μέρκελ να υπογράψει θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα εντός Γερμανίας, όπου μόλις πριν από λίγες ημέρες 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν για την κλιματική αλλαγή, ενώ στις Ευρωεκλογές οι Πράσινοι κέρδισαν το 20% των ψήφων, εκτοπίζοντας από τη δεύτερη θέση τους Σοσιαλιστές.
Οι αποφάσεις της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, θα συμπαρασύρουν και άλλες χώρες και έτσι είναι πιθανό να δούμε μια ακόμη ενδοευρωπαϊκή αντιπαράθεση, αυτή τη φορά για την κλιματική αλλαγή, την οποία θα πρέπει να διαχειριστεί ο Τίμμερμανς, ως αρμόδιος Επίτροπος.
Η επιστολή, εξάλλου, θα αναγκάσει τον Τίμμερμανς να λάβει σαφή θέση ως προς τους στόχους που θα θέσει ο ίδιος υπό τον νέο του ρόλο. Όπως αναφέρουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 8 χωρών που υπογράφουν, «Η ΕΕ οφείλει να δεσμευτεί πριν το τέλος του έτους, να δείξει πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική φιλοδοξία. Για αυτό θα πρέπει να δεσμευτεί ότι μέχρι το 2030 θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 για να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 το αργότερο, κάτι που συνάδει με τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων». Προσθέτουν, δε, ότι θα «απαιτηθούν τολμηρά μέτρα σε όλους τους τομείς της οικονομίας».
Μένει να φανεί πως θα διαχειριστεί το θέμα ο νέος Επίτροπος.