Η ΕΔΟΚ στο Agribusiness Forum
Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας στο νέο οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον ανέπτυξε στο Agribusiness Forum στις Σέρρες ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας.
Μιλώντας από το βήμα του Forum, ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ αναφέρθηκε στην πρόκληση που συνιστά το αυξημένο τουριστικό ρεύμα που παρατηρείται στη χώρα μας, και το οποίο, προκειμένου να μετατραπεί σε ευκαιρία για την ελληνική κτηνοτροφία, θα πρέπει να συνοδευθεί από τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου παραγωγής. Ενός μοντέλου το οποίο και θα μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση, την ποιότητα και τις προδιαγραφές, αλλά και θα ανεβάζει την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων.
Ο κ. Γίτσας υπογράμμισε την ανάγκη για στροφή στην κρεατοπαραγωγή. «Η παραγωγή κρέατος αρνιού και κατσικιού παραμένει εποχική λόγω του προσανατολισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων στη γαλακτοπαραγωγή, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε αρνιά από τον Νοέμβριο έως και τον Μάιο. Την περίοδο αυτή το αρνί και κατσίκι γάλακτος θεωρούνται το βαρύ πυροβολικό της εγχώριας παραγωγής και εμπορίας και έτσι θα παραμείνει.
Τι γίνεται όμως την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο που δεν έχουμε ελληνική παραγωγή; Τι γίνεται με τα τριάντα και πλέον εκατομμύρια τουριστών που κατακλύζουν την χώρα μας και θέλουν να γευτούν το αρνί που είναι στη κουλτούρα τους;Τους ταΐζουμε αρνί κατεψυγμένο Νέας Ζηλανδίας, αρνί Ρουμανίας αλλά και χιλιάδες άλλα ελληνοποιημένα Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
Είναι η ώρα, συντεταγμένα, να προσθέσουμε άλλη μια παραγωγική πρακτική, αυτήν της πάχυνσης, ώστε να παράγουμε μεγάλα αρνιά, με στόχο τους έξι μήνες της τουριστικής ζήτησης. Έτσι θα δώσουμε μια διέξοδο στον κτηνοτρόφο για τα αρνιά του αλλά και επί τέλους θα βοηθήσουμε να εγκατασταθούν νέοι κτηνοτρόφοι με σκοπό την παραγωγή κρέατος και όχι αποκλειστικά γάλακτος.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η κρεοπαραγωγή είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη γαλακτοπαραγωγική διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και απασχόληση. Επιπλέον το ανάγλυφο της χώρας μας είναι ιδανικό για την κρεοπαραγωγική προβατοτροφία και μάλιστα μπορεί κάλλιστα να ενισχύσει την απασχόληση και την διαμονή του κτηνοτρόφου στην ύπαιθρο, που σήμερα είναι το ζητούμενο με κάθε τρόπο» κατέληξε.
Ακόμη, ο κ. Γίτσας κάλεσε τους παραγωγούς να μην μένουν αδιάφοροι στις τάσεις που διαμορφώνονται από πλευράς καταναλωτών. «Ειδικά ο νέος καταναλωτής, έχει ερωτήματα γύρω από μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα, τη συμβολή του κρέατος στην υγεία, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κτηνοτροφίας, την ευζωία των ζώων. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το ακραίο φαινόμενο του βιγκανισμού, παρότι στην Ελλάδα σήμερα αφορά μόλις το 3% του πληθυσμού. Σε όλα αυτά πρέπει να έχουμε απαντήσεις, που θα προκύπτουν μέσα από τις ορθές πρακτικές που οφείλουμε να υιοθετούμε», δήλωσε ενώ πρόσθεσε: «Οφείλουμε, ακόμη, να ενημερωθούμε για τα νέα δεδομένα στην εμπορία, τη διακίνηση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε κρίκου της αλυσίδας του κρέατος, και να προσαρμοστούμε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να απορροφούμε κονδύλια και επιχορηγήσεις και να οδηγούμαστε προς την ανάπτυξη».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για τον Τομέα του Κρέατος, το οποίο θα γίνει με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, των Πανεπιστημίων, της Εστίασης, της ελληνικής γαστρονομίας και των καταναλωτών.
« Το Εθνικό Σχέδιο για το κρέας πρέπει να φέρει νέες πρακτικές σε όλους τους κλάδους που τον απαρτίζουν, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού κρέατος στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με οφέλη τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και τους καταναλωτές και την Εθνική οικονομία».
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ