Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ για το αγροτικό εισόδημα
Σημαντικές ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο προέκυψαν στο Agribusiness Forum, το οποίο διεξήχθη στις Σέρρες από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου και όπου συμμετείχε και η ΕΔΟΚ, με εισηγητή τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα.
Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συμμετείχε στις εργασίες του forum, ξεδίπλωσε την πολιτική της κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ το αμέσως επόμενο διάστημα σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και την πρόσβαση στη ρευστότητα.
Ο υπουργός, κ. Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση αγροτών από το ακροατήριο για το θέμα του κόστους παραγωγής, δήλωσε ότι εντός του Νοεμβρίου θα διαπιστωθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει η χώρα, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Πρόκειται ένα μέτρο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, εφόσον η χώρα έχει τη δημοσιονομική ικανότητα, θα δώσει ανάσα στους παραγωγούς. Ο υπουργός δεν θέλησε να δεσμευτεί, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός. Τόνισε, ωστόσο, ότι το θέμα έχει τεθεί και επιπλέον κατέθεσε τη δική του εισήγηση, η οποία είναι η ελάφρυνση να αφορά όσους πραγματικά χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για την παραγωγή και να μην είναι ένα οριζόντιο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, μια τοποθέτηση για την οποία καταχειροκροτήθηκε στην αίθουσα.
Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση, με στοχευμένες ενέργειες και μέσω της δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών με άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα προασπίσει δυναμικά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών ενόψει των προκλήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Φεύγουμε από το μοντέλο ανταγωνιστικότητας που βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή και πηγαίνουμε στο μοντέλο καλύτερης ποιότητας, με ακριβότερη τιμή» εξήγησε ο υπουργός
Ο Υπουργός εξήρε τη σημασία της ενίσχυσης των αγροτών για τη διασφάλιση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, μέσα από τη βελτίωση καλλιεργητικών πρακτικών που θα σέβονται το περιβάλλον. Ο κ. Βορίδης έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά και στον σπουδαίο ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει η τεχνολογία στο άμεσο μέλλον σε αυτόν τον τομέα και συμπλήρωσε την ανάγκη δημιουργίας επενδύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις έντονες πιέσεις που δέχεται το αγροτικό εισόδημα από την κλιματική αλλαγή και τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του ΕΛΓΑ με τη σύμπραξη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους να αποζημιώνονται γρήγορα και πλήρως.
Σε ανάλογο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες στήριξης από πλευράς κυβέρνησης ώστε οι παραγωγοί να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ενεργειακή αυτονομία των παραγωγών, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα συνεργατικά σχήματα. « Σε ότι αφορά τη μείωση του κόστους εφοδίων δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, μπορούμε όμως να κάνουμε κάποια πράγματα» συμπλήρωσε.
Στο τρίπτυχο αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής αναφέρθηκε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της στο Agribusiness Forum.
Αίσθηση στο ακροατήριο προκάλεσε η δήλωσή της περί νομικής κατοχύρωσης της ελάχιστης διαίρεσης της αγροτικής γης.
Έκανε ακόμη, ειδική αναφορά στις επιδοτήσεις, υπογραμμίζοντας πως «αν και εύκολα λοιδορούνται από μια επιδερμική, αθηνοκεντρική αντίληψη, είναι απολύτως αναγκαίες. Είναι η ασπίδα τω αγροτών και κτηνοτρόφων μας στην παγκοσμιοποίηση και τους εμπορικούς πολέμους αλλά και στους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να επιτελέσουν (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, εθνικούς). Γιατί ουσιαστικά και τελικά, οι επιδοτήσεις στην ίδια την κοινωνία επιστρέφουν ως διατροφική ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία».
Για την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγή χαρακτήρισε «κλειδί» την καθετοποίηση της παραγωγής με τη μεταποίηση και την εμπορία, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, από τη μικρή οικογενειακή κλίμακα μέχρι τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις.
Επιπλέον, η κα Αραμπατζή τόνισε ότι «Υγιή, δυναμικά, συνεταιριστικά σχήματα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, που εξασφαλίζουν μέγεθος, οικονομίες κλίμακος, ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στη διαμόρφωση των τιμών, άμεση και ποιοτική ανταπόκριση στην ευρωπαϊκή και διεθνή ζήτηση αποτελώντας τον “κρίκο” που συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση».
Τέλος, από το βήμα του Agribusiness Forum, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: «Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων οι οποίες στοχεύουν στη φροντίδα και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως των απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών, με κύριο άξονα την αειφορική και ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους» ενώ υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Πολιτείας δεν είναι να επιβάλλει στον αγρότη τι πρέπει να κάνει, αλλά να διευκολύνει τις έξυπνες ιδέες.