Ο «μύθος» της υπερκατανάλωσης νερού από την αγελαδοτροφία
Πόσο νερό απαιτείται για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος; Αν πιστέψουμε το Google που επικαλείται εκατοντάδες δημοσιεύματα, απαιτούνται 15.000 λίτρα νερού. Ένα νούμερο που ακούγεται τόσο εξωφρενικό, ώστε θα πίστευε κανείς πως τα αποθέματα πόσιμου μερού στερεύουν μέρα με την ημέρα λόγω της παραγωγής και της κατανάλωσης βοδινού κρέατος.
Εξετάζοντας το ζήτημα πιο προσεκτικά, διαπιστώνει ότι ο αριθμός αυτός είναι προϊόν παρερμηνείας των δεδομένων και οι επιστήμονες έρχονται πλέον να δώσουν τις απαιτούμενες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 90% του νερού που καταναλώνουν τα ζώα προέρχεται από τις φυσικές αποθέσεις, οπότε στην πραγματικότητα η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί μόλις 50 λίτρα πόσιμου νερού.
Πως προέκυψε όμως αυτή η παρεξήγηση, που είναι μάλιστα τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό;
Το 2001 η UNESCO ίδρυσε το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης για το Νερό, με έδρα στην Ολλανδία, το οποίο δημιούργησε τον όρο «Υδατικό Αποτύπωμα», προκειμένου να μετρηθεί η ποσότητα νερού που καταναλώνεται άμεσα ή έμμεσα από την εφοδιαστική αλυσίδα. Το υδατικό αποτύπωμα δεν μετρά, όμως, μόνο την κατανάλωση πόσιμου νερού αλλά τρία είδη, το Γαλάζιο (Blue Water Footprint), που αναφέρεται στην κατανάλωση επιφανειακού και υπόγειου νερού που δεσμεύεται για την παραγωγή ενός προϊόντος, το Πράσινο (Green Water Footprint), που αναφέρεται στην κατανάλωση αποθηκευμένου νερού στο έδαφος ως υγρασία κατά την παραγωγή ενός προϊόντος, και το Γκρι (Gray Water Footprint), που σχετίζεται με τη ρύπανση του νερού, δηλαδή είναι ο όγκος του νερού που ρυπαίνεται κατά την παραγωγή ενός προϊόντος.
Στην εκτροφή ζώων, το 90% της κατανάλωσης αφορά το Πράσινο Νερό, το οποίο θα ακολουθούσε τον κύκλο του νερού ακόμη και χωρίς τη διαδικασία της εκτροφής. Το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο INRA εξαιρεί από τη διαδικασία και το Γκρι Νερό και καταλήγει στα 50 λίτρα ανά κιλό κρέατος, λαμβάνοντας υπόψη το πόσιμο νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα των ζώων, το πότισμα των χωραφιών για την παραγωγή ζωοτροφής και το καθάρισμα ζώων και σταύλων.
Πέραν τούτου, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, ακόμη και ένα υψηλό Υδατικό Αποτύπωμα δεν αποτελεί πρόβλημα για περιοχές με αρκετές βροχοπτώσεις (καθότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιούμενου νερού προέρχεται από τα φυσικά αποθέματα δεν είναι το πόσιμο νερό).
Περισσότερα στοιχεία για τους μύθους που περιβάλλουν το κρέας μπορείτε να διαβάσετε από την ΕΔΟΚ εδω ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://meatthefacts.eu όπου αντικρούονται με επιστημονικά δεδομένα και αποδείξεις.