UECBV: Παίκτης-κλειδί ο Τομέας του κρέατος για την ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»
Τον ρόλο-κλειδί που κατέχει ο Τομέας του κρέατος για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» αναδεικνύει η UECBV (Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος) σε ανακοίνωσή της, όπου εκθέτει αναλυτικά τις θέσεις της επί του σημαντικού θέματος.
Η UECBV συμφωνεί με τη φιλόδοξη πρόθεση της Κομισιόν να καταστήσει τον ευρωπαϊκό τομέα τροφίμων πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τη βιωσιμότητα, ωστόσο θέλει να επισημάνει, όπως τονίζει ο Γ.Γ. της, Κάρστεν Μάιερ, ότι «το ευρωπαϊκό κρέας αναγνωρίζεται ήδη ως ο παγκόσμιος ηγέτης από την άποψη της ασφάλειας και της ποιότητας και ο τομέας του κρέατος μοιράζεται την ίδια φιλοδοξία για βιωσιμότητα».
Ο ευρωπαϊκός Τομέας του κρέατος έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα: η χρήση αντιβιοτικών έχει ήδη μειωθεί κατά πολύ, η ορθή μεταχείριση των ζώων βελτιώνεται σταθερά, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν επίσης σημειώσει σημαντική μείωση.
Ο κλάδος, και ασφαλώς η UECBV και τα μέλη της, «υποστηρίζουν θερμά την πρωτοβουλία για σημαντική αύξηση των προτύπων αειφορίας στην Ε.Ε. με εναρμονισμένο τρόπο, και χωρίς να τιμωρεί εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ζητούμε επίσης μια δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση για όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και ακρίβεια και ισορροπία στον διάλογο σχετικά με αυτή την σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Ε.», όπως αναφέρει στις Θέσεις της η UECBV.
Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση διακηρύσσει ότι ο κλάδος πανευρωπαϊκά θα αναπτύξει περαιτέρω τη στρατηγική του και θα διαδραματίσει μαζί με τα μέλη της ενεργό ρόλο, δίνοντας τις δικές της απαντήσεις στα ζητήματα που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις:
1. Μετριάζοντας τις επιπτώσεις του κρέατος στο περιβάλλον και διατηρώντας τον σπουδαίο ρόλο του κρέατος στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Η UECBV τονίζει την απογοήτευσή της που η στρατηγική της Κομισιόν συμπεριλαμβάνει δύο «υπεραπλουστευμένα στοιχεία»: ότι το κρέας κάνει κακό στο περιβάλλον και ότι το κρέας είναι ανθυγιεινό. Απαντώντας, η Οργάνωση εξηγεί ότι αφενός έχουν ληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και θα ληφθούν και νέες στο μέλλον και αφετέρου ότι στους υπολογισμούς των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ωφέλη για την κτηνοτροφία από τη διατήρηση των βοσκότοπων και τη βιοποικιλότητα.
Ως προς τον ρόλο του κρέατος σε μια υγιεινή διατροφή, η UECBV θέλει να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν τόσες παρερμηνείες και παρεξηγήσεις σε αυτό το ζήτημα, όσον αφορά στη συνιστώμενη κατανάλωση και τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης, τα αποτελέσματα ερευνών και τη διατροφική αξία του κρέατος. Οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, θα πρέπει να βασίζεται σε μια καλύτερη κατανόηση αυτών των δεδομένων. Επιπλέον, η προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και της στροφής προς μια υγιεινή διατροφή, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι το κρέας ήταν και παραμένει μια σημαντική τροφή, που παρέχει μια ευρεία γκάμα πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, τα οποία απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Για αυτόν τον λόγο, η UECBV θεωρεί ότι είναι πιο ρεαλιστική η προώθηση μιας «ισορροπημένης διατροφής», η οποία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, τη γεύση, τη φυσική δραστηριότητα κλπ.
- Ενισχύοντας τον ρόλο της βιομηχανίας κρέατος στην επικοινωνία με τους καταναλωτές. Η UECBV στηρίζει τον στόχο της Κομισιόν για καλύτερη επικοινωνία με τους καταναλωτές και την παροχή οικονομικής, υγιεινής και βιώσιμης τροφής. Υπογραμμίζει, δε, ότι η βιομηχανία κρέατος πρέπει να εμπορεύεται τα προϊόντα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων ενεργώντας ως μεσάζοντας ανάμεσα στον αγρότη και τον καταναλωτή. Η βιομηχανία κρέατος προτίθεται να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.
3. Αναγνωρίζοντας τις πολλές υπηρεσίες που αποδίδουν στην κοινωνία η κτηνοτροφία και το κρέας. Πέρα από την τροφή υψηλής διατροφικής αξίας που είναι πολύ σημαντική για μια υγιεινή διατροφή, ο ευρωπαϊκός κλάδος της κτηνοτροφίας παρέχει και μια σειρά πολύτιμων υπο-προϊόντων αλλά και υπηρεσίες προς την κοινωνία μας, κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρώτη ύλη για την παρασκευή αγαθών όπως φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυτικά, δέρμα, μαλλί και γούνα, ζωοτροφές, βιοντίζελ, πορσελάνη, μονωτικά υλικά . Ταυτόχρονα διατηρούνται και αναπτύσσονται οι αγροτικές κοινότητες, οι οικογένειες, η φύση, τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα.
4. Τονίζοντας την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τομέα κτηνοτροφίας και κρέατος Η Κομισιόν στο έγγραφό της σημειώνει ότι η πανδημία ανέδειξε τη σημασία ενός στιναρού και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων, που λειτουργεί υπό όλες τις συνθήκες και μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή τροφή στους πολίτες. Κατέστησε ακόμη απολύτως σαφή τη διασύνδεση ανάμεσα στην υγεία μας, τα οικοσυστήμαυα, την εφοαδιαστική αλυσίδα, τις τάσεις στην κατανάλωση και τα όρια του πλανήτη. Η UECBV τονίζει επ αυτού ότι η πανδημία απέδειξε ότι ο ευρωπαϊκός Τομέας του κρέατος είναι πολύ στιβαρός και ανθεκτικός σε σύγκριση με άλλους τομείς. Η παραγωγή κρέατος δεν αντιμετώπισε κάποια πρόκληση σε σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμη κι όταν ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς είχε κλείσει λόγω των μέτρων που επέβαλαν οι τοπικές Αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, ο Τομέας του κρέατος ήταν σε μεγάλο βαθμό σε θέση να αναβάλλει και να επανακατευθύνει τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα να λάβει ελάχιστη στήριξη από την πολιτεία. Ωστόσο, όπως τονίζει η UECBV, σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόχη οι παρούσες συνθήκες εν μέσω πανδημίας και η εύθραυστη κατάσταση που βιώνει η Ευρώπη τόσο με οικονομικούς όσο και κοινωνικούς όρους.
5. Φέρνοντας στη συζήτηση τη δίκαιη φορολογική μεταχείριση των προϊόντων μας , Η UECBV επισημαίνει ότι το κρέας πολύτιμα διατροφικά στοιχεία, που το καθιστούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Βρίσκεται λοιπόν στο ίδιο φορολογικό φάσμα με άλλα υγιεινά προϊόντα. Όταν χρησιμοποιούνται φορολογικά μέτρα για να διευκολυνθεί η μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα παραγωγής, είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Κάθε πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο θα έπρεπε λοιπόν να μην κάνει διακρίσεις και να είναι ζυγισμένη.
6. Προωθώντας την παγκόσμια μετάβαση προς μια βιώσιμη και αειφόρα παραγωγή
Η Κομισιόν προτίθεται να προωθήσει την παγκόσμια μετάβαση στη βιώσιμη παραγωγή με διμερείς συμφωνίες και στάνταρντς πολλών επιπέδων, κάτι το οποίο η UECBV στηρίζει και χαιρετίζει. Υπάρχει, ωστόσο, ένας τρίτος δρόμος για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Όπως επισημαίνει η Οργάνωση, ο ευρωπαϊκός Τομέας κρέατος, χάρη στο υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας που διαθέτει, έχει πρόσβαση σε΄ολες τις αγορές του κόσμου. Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς πωλούν και προωθούν τα υψηλής αξίας προϊόντα τους σε όλο τον πλανήτη. Στις επαφές τους με υφιστάμενους και πιθανούς πελάτες, οι εξαγωγείς υπογραμμίζουν τον βιώσιμο χαρακτήρα των προϊόντων και το υψηλό επίπεδο καλής διαβίωσης των ζώων, και αυτό σταδιακά μετατρέπεται σε ένα μοναδικό εμπορικό ατού. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ζήτηση σε αυτές τις αγορές για βιώσιμα προϊόντα και κατ’ αυτόν τον τρόπο προωθείται σε πολύ μεγάλο βαθμό η παγκόσμια μετάβαση προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κομισιόν θα έπρεπε να διευκολύνει και να ενθαρρύνει αυτή τη διαδικασία, όπως υπογραμμίζει η UECBV και ειδικότερα με τη στήριξη των εξαγωγών ευρωπαϊκού κρέατος με τα υφιστάμενα προγράμματα προώθησης. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος των εξαγωγών στη μετάβαση προς την αειφορία και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένες κοπές κρέατος έχουν μικρότερη ζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών. Δίνοντας αξίας σε αυτές τις κοπές σε μη ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δείχνουν μια προτίμηση σε αυτές, αποκτά προστιθέμενη αξία το προϊόν και άρα έχουν περισσότερα έσοδα οι κτηνοτρόφοι, που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για τη μετάβαση στην αειφορία.
- Εισάγοντας στο προσκήνιο την καλή διαβίωση των ζώων Η ευρωπαϊκή νομοθεσία διασφαλίζει το ανώτατο επίπεδο καλής διαβίωσης των ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων εντατικής εκτροφής. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τους υφιστάμενους κανόνες και τα επιτεύγματα. Μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την εφαρμογή τους. Η βελτίωση της νομοθεσίας μπορεί να εξεταστεί, αλλά είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η εναρμονισμένη εφαρμογή της και η αποδοχή της από τους εμπορικούς εταίρους. E
8. Αναδεικνύοντας την αξία που προσφέρει ο κλάδος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο Η UECBV αναφέρει τη σημαντική συμβολή του Τομέα του κρέατος στην ευρωπαϊκή οικονομία would like to refer to the substantial contribution of the meat sector to the European economy (170 δισ. ευρώ ετησίως, 40% της συνολικής αγροτικής δραστηριότητας, άμεσες θέσεις εργασίας σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους και έμμεσες θέσεις εργασίας για 30 εκατομμύρια ανθρώπους). Όπως επίσης και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κτηνοτροφία και η παραγωγή κρέατος στις αγροτικές περιοχές πολλών Κρατών Μελών. Ο Τομέας του κρέατος συμβάλει στη διατήρηση των αγροτικών περιοχών και τις καθιστά ελκυστικές, αφού πίσω από κάθε κτηνοτροφική μονάδα, διατηρούνται κατά μέσο όρο 7 θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές.
9. Ζητώντας από την Ε.Ε. μια προσέγγιση που δεν θα διαταράσσει την εσωτερική αγορά. Η UECBV θέλει να επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν εθνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν συνέπειες στα νομοθετικά μέτρα που θα συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αρκετές περιπτώσεις, Κράτη Μέλη εκμεταλλεύονται μια συγκεκριμένη πτυχή και τη ρυθμίζουν σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να περιμένουν μια ευρωπαϊκή, εναρμονισμένη λύση. Η ιδέα επεκτείνεται και σε άλλες χώρες που πράττουν το ίδιο, οπότε, όταν η Κομισιόν έρχεται με την επίσημη πρότασή της, είναι πλέον πολύ αργά και καθίσταται πολύ σύνθετη η διαδικασία εναρμόνισής της. Όπως σημειώνει η Οργάνωση, εάν θέλουμε κοινούς, ξεκάθαρους κανόνες που δεν διαταράσσουν την εσωτερική αγορά, θα πρέπει να αποφευχθούν παρεμβάσεις από πλευράς Κρατών Μελών.
10. Καθιστώντας την UECBV πλήρως διαθέσιμη για συνεργασία με τα όργανα της Ε.Ε.