Η τήρηση της νομοθεσίας στα σφαγεία, προϋπόθεση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας ενόψει Πάσχα
Ενόψει της περιόδου του Πάσχα και µε σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, θα πρέπει να ακολουθείται πιστά η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Ειδικότερα:
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να στέλνουν στα σφαγεία όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αναφορικά με την καταγωγή των ζώων και τις πληροφορίες για την τροφική αλυσίδα (υπεύθυνη δήλωση παραγωγού). Επίσης, θα πρέπει να τηρούν τις απαιτήσεις για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά.
Κατά την παραλαβή των ζώων, τα σφαγεία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προσκομιζόμενα για σφαγή ζώα να φέρουν όλα την προβλεπόμενη σήμανση (ενώτια) και συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα (άδειες διακίνησης- υπεύθυνη δήλωση παραγωγού) κατά την παραλαβή τους.
Η σφαγή πρέπει να πραγµατοποιείται µετά τον προ σφαγής έλεγχο και µόνον εφόσον προηγουµένως τα σφαγεία (τοίχοι, δάπεδα, εξοπλισµός, µαχαίρια κοπής κ.λ.π.) έχουν καθαριστεί και απολυµανθεί, επιµελώς. Για το σκοπό αυτό, να δινεργείται σχολαστική συντήρηση, καθαριότητα και απολύµανση, λόγω του αυξηµένου φόρτου εργασιών κατά την εν λόγω περίοδο, πριν από την έναρξή της αλλά και κατά τη διάρκειά της.
Πρέπει να δίνεται προσοχή στον χειρισµό των σφάγιων κατά τη διαδικασία της σφαγής, προκειµένου να αποφεύγεται η ρύπανση και η µόλυνση της εσωτερικής και εξωτερικής επιφάνειάς τους, της περιοχής τοµής των αιµοφόρων αγγείων, κατά την αφαίρεση του πεπτικού συστήµατος κλπ., ώστε τα παραγόµενα σφάγια να είναι καθαρά και να µην φέρουν εσωτερικούς και εξωτερικούς ρύπους, αίµα, τρίχες, περιττωματική μόλυνση κ.λ.π.
Τονίζεται ότι η µη τήρηση όλων των παραπάνω έχει ως αποτέλεσµα να µολύνονται τα σφάγια, να µειώνεται η διατηρησιµότητά τους, να υποβαθµίζεται η ποιότητά τους και να παρουσιάζουν αισθητικά κακή όψη.
Ιδιαίτερη σηµασία πρέπει να δίνεται στη σήµανση καταλληλότητας των σφάγιων και να διασφαλίζεται ότι η µελάνη είναι ανεξίτηλη και κατάλληλης πυκνότητας και ευκρινή τα αναγραφόµενα στις σφραγίδες στοιχεία. Συνιστάται να γίνεται επιµελής καθαρισµός ή ανατικατάσταση των φθαρμένων σφραγίδων.
Επισηµαίνεται ότι τα σφάγια αµνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα µας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήµατος ωοειδούς, χρώµατος «λαµπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθµός του σφαγείου σφαγής τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
Σφάγια αµνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα µας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώµατος επιλογής της κάθε Κράτους Μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικού σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ).
Τέλος, τα σφάγια αµνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα µας, πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα, η οποία θα είναι χρώµατος καστανού.
Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει νε φέρουν μέσο ταυτοποίησης (π.χ. καρτελάκι) το οποίο να αναφέρει:
– το κράτος μέλος ή η τρίτη χώρα όπου έλαβε χώρα η τελευταία περίοδος εκτροφής, διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, ή, σε περίπτωση που το ζώο έχει σφαγεί σε ηλικία μικρότερη των έξι μηνών, το κράτος μέλος ή η τρίτη χώρα όπου έλαβε χώρα η συνολική εκτροφή,
-το κράτος μέλος ή η τρίτη χώρα όπου πραγματοποιήθηκε η σφαγή με την ένδειξη «Σφαγή στ.: (ονομασία του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας)»· και
– τον κωδικό παρτίδας που επισημαίνει το κρέας
Στα σφάγια ελληνικής καταγωγής (γέννηση, εκτροφή και σφαγή στην Ελλάδα) εκτός από το μέσο ταυτοποίησης (πχ. ετικέτα) μπορεί να τοποθετηθεί σφραγίδα «ελληνικής καταγωγής».
Οι καταναλωτές πρέπει να προμηθεύονται κρέας σφάγιων από εγκεκριμένα σφαγεία (σφραγισμένα) και όχι κρέας το οποίο προέρχεται από ζώα τα οποία έχουν σφαγεί παρανόμως εκτός σφαγείου. Το σφάγιο αυτό δεν έχει ελεγχθεί από επίσημο κτηνίατρο, ούτε το ζώο από το οποίο προέρχεται, τα ζώα σφάζονται σε ακατάλληλους χώρους, δεν τηρούνται οι απαιτήσεις για την υγιεινή και την προστασία των ζώων και το κρέας αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Επιπροσθέτως, το παραεμπόριο αυτό υπονομεύει εκτός από τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία.
Και φέτος το ΥπΑΑΤ και όλες οι συναρμόδιες Υπηρεσίες που εμπλέκονται στον έλεγχο θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας του καταναλωτή.
Παπαδάκη Παναγιώτα
Προϊσταμένη α.α. της Δ/νσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής