Η υψηλή ποιότητα πρόβειου κρέατος αειφορικής εκτροφής στο επίκεντρο εκδήλωσης γευσιγνωσίας του Signed by Nature
Όταν το ζητούμενο από τη σύγχρονη κτηνοτροφία είναι τα προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας, που να προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα η παραγωγή τους να διαφυλάττει το περιβάλλον, η απάντηση είναι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλε η ΕΔΟΚ με την εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη 26/5 στο εστιατόριο Τηλέμαχος Athens Garden, στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί δημοσιογράφοι και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αλλά και την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου κρέατος, το οποίο είχαν την ευκαιρία να γευθούν.
Το εναρκτήριο «λάκτισμα» της εκδήλωσης έδωσε με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κ. Λευτέρης Γίτσας, ο οποίος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία ανήκει στις παραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές της χώρας μας, υπογράμμισε ότι είναι χρέος μας να αναδείξουμε την ποιότητα των προϊόντων που φέρουν τη σφραγίδα της ελληνικής φύσης, μακριά από τροποποιημένες ζωοτροφές, αυξητικές ουσίες και αντιβιοτικά».
Όπως τόνισε ο κ. Γίτσας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αιγοπροβατοτροφίας είναι θετικό, καθώς συμβάλει στην ανανέωση της βιοποικιλότητας, τη μείωαη της διάβρωσης του εδάφους, την αποθήκευση του άνθρακα, την πρόληψη των πυρκαγιών και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο.
Για τα μηνύματα που κομίζει το Signed by Nature μίλησε η συντονίστρια κα Βίκυ Κωστοπούλου, τονίζοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας. Οι έννοιες της βιωσιμότητας και της αειφορίας στον τομέα της κτηνοτροφιας δεν είναι πάντα οικείες στους καταναλωτές, όπως είπε, ωστόσο, μέσα από το Signed by Nature, έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τον «κύκλο της ζωής», δηλαδή τη διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στη βιώσιμη αιγοπροβατοτροφία και στη διατήρηση του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του πολιτισμού και της οικονομίας της ελληνικής υπαίθρου. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε απευθυνόμενη στους καλεσμένους, να συμβάλουν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και διαμορφωτές κοινής γνώμης ως πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων της καμπάνιας ώστε να αναδείξουν τους κρίκους αυτής της πολύτιμης αλλά και εύθραυστης αλυσίδας, που αν χαθεί έστω και ένας θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και τη ζωή μας.
Το μενού που γεύθηκαν οι προσκεκλημένοι επιμελήθηκαν ο executive σεφ και πρόεδρος της Chefs’ Brigade Greece Slow food community, Νίκος Φωτιάδης, και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Τηλέμαχος, Γιώργος Τσιλιγκίρης.
Ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης και οι chef πρέπει να στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, είμαστε το όχημα και περιμένουμε το φορτίο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η επιλογή κρέατος για το μενού είχε ως στόχο να αναδειχθούν τα γευστικά και ποιοτικά χΤα κρέατα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από την αυτόχθονη φυλή Φλώρινας-Πελαγονίας, ένα αρνί κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Επιπλέον το μενού αξιοποιούσε όλα τα μέρη του σφάγιου, εφαρμόζοντας nose to tail προσέγγιση και παραδοσιακές τεχνικές ψησίματος, ως συνθήκη μείωσης της σπατάλης και σεβασμού της πολύτιμης πρώτης ύλης.
Τα κατά κοινή ομολογία άκρως γευστικά εδέσματα, αναδείκνυαν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το πρόβειο κρέας μπορεί να καλύψει διαφορετικές γαστρονομικές ανάγκες, για μια βιώσιμη απόλαυση.αρακτηριστικά του
Το μενού άνοιξε με ένα φλιτζάνι με συμπυκνωμένο αρωματικό ζωμό από τα κόκκαλα του αρνιού και συνέχισε με σιδηρόδρομο αρνιού στη σχάρα με μαρινάδα μπαχαρικών, καρέ και νεφραμιά στη rotisserie, μαριναρισμένα εσκαλοπίνια από κιλότο και στρογγυλό στα κάρβουνα, μπούτι αρνιού σιγοψημένο αντικριστό και χεράκια αρνιού τσιγαριαστά, σιγοψημένα με τον κρητικό τρόπο, με βλίτα σοφεγάδα.
Αυτόχθονη Φυλή Φλώρινας-Πελαγονίας
Τα πρόβατα της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας παραδοσιακά εκτρέφονται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, αφού αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους ενώ διανύουν με ευκολία μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους. Διασώθηκαν από την εξαφάνιση χάρη στο γενετικό υλικό που διέθετε το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών.
Ένα αρνί κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης
Οι αμνοί της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ποιότητα σφάγιου, που την καθιστούν μια αξιόλογη φυλή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγηση της ΕΔΟΚ, τρεις κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί εφαρμόζουν εξειδικευμένη παραγωγή κρέατος της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας, με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών καταγωγής της.
Η προσέγγιση Nose to Tail
Το μενού που πρότεινε η Chefs‘ Brigade/Slow Food στην εκδήλωση αξιοποιεί όλα τα μέρη του σφάγιου, ενώ εφαρμόζει λιτές τεχνικές ψησίματος, ως συνθήκη μείωσης της σπατάλης, σεβασμού της πολύτιμης πρώτης ύλης και ανάδειξη της αυθεντικής εκφραστικότητας του κρέατος.