Προς ΥΠΑΑΤ & ΥΠΕΝ
Υπόψιν
κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Υπουργός
κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, Υπουργός
Κοιν.:
κ. Διονύσιος Σταμενίτης, Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ
κ. Σταύρος Κελέτσης, Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ
κ. Μπαγινέτας Κωνσταντίνος, Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ
Θέμα: Κάλεσμα για την αφαίρεση της αναφοράς στην ευζωία των ζώων από την Οδηγία για τις Πράσινες Διεκδικήσεις
Αξιότιμοι κύριοι,
Στις 22 Μαρτίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για μια οδηγία σχετικά με την απόδειξη και την επικοινωνία σαφών περιβαλλοντικών διεκδικήσεων (2023/0085(COD)).
Η πρόταση συζητείται επί του παρόντος στο Συμβούλιο, στην Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον. Η Προεδρία του Βελγίου ανακοίνωσε την επιθυμία της να επιτευχθεί συμφωνία για μια Γενική Προσέγγιση στις 17 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος.
Υποστηρίζουμε τον στόχο της οδηγίας να βελτιώσει την πληροφόρηση του καταναλωτή, ωστόσο λυπούμαστε για την πρόθεση της Επιτροπής να ενσωματώσει την ευζωία των ζώων σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Διαπιστώνουμε με λύπη ότι αυτή η αναφορά διατηρήθηκε στη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ψηφίστηκε στις 12 Μαρτίου.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε τις αρνητικές συνέπειες της ενσωμάτωσης της ευζωίας των ζώων στην αιτιολόγηση και την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών διεκδικήσεων. Ιδιαίτερα, η ευζωία των ζώων είναι το μοναδικό κριτήριο κοινωνικής βιωσιμότητας που αναφέρεται στην πρόταση για μια οδηγία.
Το Άρθρο 3 καθορίζει τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να τηρηθούν για την αξιολόγηση με σκοπό να αποδειχθούν περιβαλλοντικές διεκδικήσεις. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που πρέπει να ληφθεί υπόψη η ευζωία των ζώων για να καθορίσουμε εάν: “η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των περιβαλλοντικών πτυχών ή των περιβαλλοντικών επιδόσεων που αποτελούν αντικείμενο του ισχυρισμού οδηγεί σε σημαντική βλάβη σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, την κατανάλωση πόρων και την κυκλικότητα, τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων, τη ρύπανση, τη βιοποικιλότητα, την καλή διαβίωση των ζώων και τα οικοσυστήματα”.
Μια τέτοια πρόβλεψη, όπως περιγράφεται επί του παρόντος στην πρόταση, αντικατοπτρίζει μια ανησυχητική προκατάληψη εναντίον της κτηνοτροφίας εντός του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου. Η διατήρηση αυτής της αναφοράς θα στείλει αναμφίβολα ένα αρνητικό μήνυμα στους ενδιαφερόμενους φορείς του τομέα, εκθέτοντάς τους ξανά σε αυξημένες και αδιανόητες ρυθμίσεις.
Ζητούμε την υποστήριξή σας για να ενθαρρύνετε το Συμβούλιο να αφαιρέσει αυτήν την αμφιλεγόμενη και αβάσιμη αναφορά.
Επιπλέον, το προτεινόμενο πλαίσιο βασίζεται σε ανάλυση του κύκλου ζωής για την απόδειξη και τον έλεγχο των διεκδικήσεων. Η μεθοδολογία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (PRODUCT ENVIROMENTAL FOOTPRINT) που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλη για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Επομένως, επικροτούμε την τροπολογία στην Αιτιολογική Έκθεση 36 που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ενισχύει αυτήν την ανεπάρκεια. Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουν τα κράτη μέλη αυτήν τη διατύπωση στην απόφαση του Συμβουλίου.
Εάν χρειάζεστε περαιτέρω διευκρινίσεις ή πληροφορίες για αυτό το θέμα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Εκφράζουμε τις ειλικρινέστερες μας ευχαριστίες για την προσοχή που δίνετε σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα και θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, κκ Υπουργοί, για την υψηλότερη μας εκτίμηση.
Με τιμή,
Για το Δ/Σ
Ο Πρόεδρος