Η Οργάνωση, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία ,για την αναγνώρισή της σε εθνικό επίπεδο αντιπροσωπεύει δια των Οργανώσεων μελών της σε εθνικό επίπεδο κατ΄ ελάχιστον το 15% της εθνικής παραγωγής και το 15% της μεταποίησης και το 15%στην εμπορία του προϊόντος-ομάδα προϊόντων ανά τομέα του Κρέατος, δεν ασκεί κερδοσκοπική δραστηριότητα, δεν ασκεί η ίδια δραστηριότητες παραγωγής ή μεταποίησης ή εμπορίας του προϊόντος αυτού και έχει, ως σκοπό, την ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας, η οποία θα συμβάλλει στην ορθότερη συνεκτίμηση της πραγματικότητας της αγοράς στον τομέα του προϊόντος του Κρέατος, στην διατήρηση και ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων του , ώστε να βελτιωθεί η γνώση και η οργάνωση της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας του προϊόντος.
Σκοπεύει, επίσης, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών, σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική σπουδαιότητα του προϊόντος και την συμβολή στην υγεία του καταναλωτή ευνοώντας, ταυτόχρονα, τη βελτίωση της σχέσης μεταξύ επαγγελματικών και κοινωνικών κατηγοριών που ενδιαφέρονται για το Κρέας.
- Ειδικότερα, αποσκοπεί στις ακόλουθες δραστηριότητες:
α) Στη συμβολή, στο σχεδιασμό, στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή της στρατηγικής και των πολιτικών ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων, που αφορούν στο κρέας και, γενικότερα, στη θεσμική στήριξη του εν λόγω προϊόντος και των παραγώγων αυτού στις αγορές.
β) Στην προάσπιση, προώθηση και εκπροσώπηση των συμφερόντων του τομέα απέναντι στο Κράτος, την Ε.Ε., Διεθνείς Οργανισμούς και Ιδρύματα και την επιδίωξη της συνεργασίας και του διαλόγου με τους φορείς αυτούς και ειδικότερα με το κράτος, του οποίου αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή για το κρέας και των προϊόντων της μεταποίησης αυτού.
γ) Στον καθορισμό ειδικών θεμάτων και στην προώθηση σύναψης συμφωνιών μεταξύ των μελών της, για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή για ορισμένη γεωγραφική περιοχή ή για την αντιμετώπιση συγκυριακών αναγκών, ιδίως με την κατάρτιση διεπαγγελματικών συμφωνιών ή κανόνων δράσης ή δεοντολογίας ή την εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών, εφ΄ όσον αυτές δεν αντιβαίνουν στην Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία.
δ) Στη συμβολή, στην οργάνωση και στη διαχείριση των αγορών με διαφάνεια, καλύτερη προσαρμογή των προϊόντων σε προγράμματα ποιοτικής βελτίωσής της και καλύτερο συντονισμό της διάθεσής της.
ε) Στην ενίσχυση των μέτρων, για την ασφάλεια των προϊόντων, ιδιαίτερα με ελέγχους, χάριν της προστασίας των χρηστών και των καταναλωτών και στην ορθή διαχείριση των σημάτων ποιότητας, που χορηγούνται από τους Οργανισμούς πιστοποίησης.
στ) Στην ανάπτυξη ερευνών, βελτίωση των γνώσεων, συγκέντρωση πληροφοριών για τον προσανατολισμό της παραγωγής των προϊόντων, που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες των καταναλωτών, ιδίως, όσον αφορά στην ποιότητα των προϊόντων, στην προστασία των εδαφών και υδάτων και, γενικά, στον σεβασμό του περιβάλλοντος.
ζ) Στην προώθηση προϊόντων υψηλής ποιότητας, τα οποία θα προσφέρουν στις διάφορες ομάδες καταναλωτών εναλλακτικές λύσεις καλύπτοντας τις σύγχρονες διατροφικές τους ανάγκες, όπως πχ βιολογικά προϊόντα, σήματα ποιότητας κλπ.
η) Στην ανάληψη δράσεων, που θα έχουν, ως στόχο, την διεύρυνση της κατανάλωσης των προϊόντων μέσω ενεργειών προβολής και διαφήμισης, τόσο στην Ελλάδα ,όσο και στο εξωτερικό, ειδικά με την ανάληψη ή συμμετοχή σε προγράμματα δράσης χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή Ενωσιακούς πόρους ,στην ενημέρωση, σχετικά με τη διατροφική σημασία των προϊόντων στην υγεία των καταναλωτών.
θ) Στη συγκέντρωση και συνεργασία σε μόνιμη βάση των διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών του τομέα, στη διαρκή ενημέρωσή τους γύρω από τις εξελίξεις σε Εθνικό, Ενωσιακό και Διεθνές επίπεδο, στην ενθάρρυνση για κάθε είδους συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και στη διαμόρφωση του πλαισίου, που θα καθορίζει και θα κατοχυρώνει τις μεταξύ τους σχέσεις.
ι) Στη στήριξη ενεργειών, που στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, στη διαφάνεια και θεμιτή διαχείριση των αγορών, καθώς και στην ανάπτυξη της σημασίας των προϊόντων , στο σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας.
ια) Στην υποστήριξη δράσεων προβολής και προώθησης του Ελληνικού Κρέατος, μέσω της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, της έρευνας αγορών, της γευστικής του ιδιαιτερότητας ,λόγω της εκτροφής των ζώων , της επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων κ.λπ.
ιβ) Στην ενίσχυση μέτρων για την εξασφάλιση ποιοτικών προϊόντων, προϊόντων ολοκληρωμένης παραγωγικής διαχείρισης, ειδικών πιστοποιημένων παραγωγικών προτύπων, προώθησης και ελέγχου της επισήμανσης των προϊόντων με βάση τις ποιοτικές προδιαγραφές και ονομασίες, τις ενδείξεις καταγωγής και τυπικότητας των προϊόντων, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών, καθώς και της εξάλειψης του αθέμιτου ανταγωνισμού.
ιγ) Στην ενίσχυση της διατροφικής ασφάλειας με την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων στο πλαίσιο των συμφερόντων των χρηστών και των καταναλωτών.
ιδ) Στην εφαρμογή μεθόδων και μέσων και διοργάνωσης εκπαιδευτικών ενεργειών, για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
ιε)Στην προαγωγή μεταξύ των διαφόρων οικονομικών φορέων που συνιστούν τις διεπαγγελματικές σχέσεις συνεργασίας που θα αποσκοπεί ιδιαίτερα στη σύναψη διεπαγγελματικών συμφωνιών, συμβάσεων και συμβολαίων.
Όταν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εθνικών επαγγελματικών οργανώσεων μελών, το κάθε μέλος πρέπει να την εκτελέσει στο μέρος που το αφορά και να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση των μελών αυτού.
ιστ) Στη στενότερη σύνδεση των διεπαγγελματικών σχέσεων, οργανώνοντάς τες σύμφωνα με τις αποφάσεις των Δημοσίων Αρχών, που σχετίζονται με τη διαχείριση των αγορών, αποσκοπώντας στην καλύτερη ποιότητα των προϊόντων, την αύξηση της ποσότητας και την προώθηση στις αγορές.
ιζ) Στην επιδίωξη λήψης μέτρων προστασίας της πρώτης ύλης των προϊόντων (κανόνες υγιεινής και προστασίας των ζώων).
ιη) Λήψη μέτρων τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής ,που απαιτούν οι ενωσιακοί κανονισμοί και η εθνική νομοθεσία για τα προϊόντα .
ιθ) Στην ενθάρρυνση συνεργασίας των επαγγελματικών, οι οποίες δρουν στην περιφέρεια και κλαδικών Οργανώσεων.
ιι) Η υπεράσπιση και προώθηση των κοινών συμφερόντων των γεωργικών και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, της οικοτεχνίας και του εμπορίου στον τομέα του κρέατος, μέσα από την αντιπροσωπευτικότητα των μελών της Οργάνωσης.
ικ) Η Οργάνωση μπορεί να επιδιώξει με νομοθετική ρύθμιση να προβλεφθεί η απόσπαση υπαλλήλων του κράτους , οι οποίοι μπορούν να κάνουν μια πρακτική εξάσκηση στη διεπαγγελματική ή να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, για την βοήθεια του τομέα. Αντίστοιχα μπορεί να ισχύσει για φοιτητές ή σπουδαστές να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση ,και να βοηθήσουν συγχρόνως το έργο της διεπαγγελματικής, και στην γνώση της υγειούς προώθησης του προϊόντος και στην γνώση για την επιδίωξη της διαφάνεια στην αγοράς.
Επίσης για τους πόρους μιας διεπαγγελματικής μπορεί να επιδιωχθεί με νομοθετική ρύθμιση να προβλεφθεί ότι τα πρόστιμα ή μέρος των προστίμων που επιβάλλονται στους παραβάτες του τομέα, να περιέρχεται στο ταμείο της.
Επίσης ένα μέρος από έσοδα, που προκύπτουν αιτό διεπαγγελματικές συμφωνίες.
Ιλ ) Η υλοποίηση κοινών δράσεων , οι οποίες ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον και συνάδουν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαφάνεια των αγορών ,την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, αλλά και την υγεία των ζώων και των παραγομένων προϊόντων του κρέατος.
ιμ) Η Οργάνωση, μπορεί να ασκεί εμπορικές δραστηριότητες, όπως παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκπόνηση μελετών για λογαριασμό τρίτων, έναντι αμοιβής, με συμβολικό κέρδος, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά για τις λειτουργικές της ανάγκες και ουδέποτε θα διανέμεται στα μέλη της, ακόμη και στην περίπτωση λύσης και εκκαθάρισής της, αλλά θα διατίθεται για σκοπούς, που προβλέπονται στο καταστατικό της.
- Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν με:
α) Την εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος οργάνωσης του τομέα, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητάς του, προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του.
β) Τη διενέργεια ερευνών, που αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγής, της μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων.
γ) Τη διαχείριση προγραμμάτων, τη σύνταξη μελετών αξιοποίησης των πόρων, οι οποίοι διατίθενται στους προαναφερόμενους στόχους, όπως κάθε είδους επιχορηγήσεις κ.λπ.
δ) Τη συμμετοχή σε προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας, εργαστηριακών πειραμάτων και ανάπτυξης και την πραγματοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών.
ε) Τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των μελών και την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας.
στ) Τη συγκρότηση ομάδων εργασίας και επιτροπών, για την μελέτη και εισήγηση θεμάτων, που αφορούν τα προϊόντα.
ζ) Την υποβολή αιτημάτων, προτάσεων και υποδείξεων προς τις αρμόδιες αρχές, για την επίτευξη του σκοπού της Οργάνωσης, με σεβασμό τόσο στο εθνικό όσο και στο ενωσιακό δίκαιο.
η) Την συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή Όργανα και Οργανώσεις τα οποία άμεσα ή έμμεσα προωθούν τα ευρύτερα συμφέροντα του κλάδου.
θ) Την κατάρτιση κωδίκων δεοντολογίας και ορθής πρακτικής σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία του Κρέατος και στην υποχρεωτική υιοθέτησή τους από τα μέλη της.
ι) Την διοργάνωση κάθε είδους μορφωτικής δραστηριότητας και εκπαίδευσης των φυσικών προσώπων των μελών της Δ.Ο ιδίως διαλέξεις, σεμινάρια, εκδόσεις εντύπων, εκδηλώσεις, επισκέψεις σε περιοχές παραγωγής του Κρέατος .Η εκπαίδευση και επιμόρφωση, πρέπει να είναι συνεχής, διότι μόνον έτσι αποφεύγονται οι κάθε είδους στρεβλώσεις. Η επιδίωξη χρηματοδότησης των δράσεων αυτών από το κράτος και την ευρωπαϊκή ένωση, αφού οι χρηματοδοτήσεις αυτές είναι νόμιμες και επιβαλλόμενες. Με γνώμονα τούτο η Δ.Ο πρέπει να επιδιώξει την εγγραφή στους προϋπολογισμούς των αρμοδίων Υπουργείων ή Φορέων της σχετικής δαπάνης.
ια) Την έκδοση περιοδικού μέσα από το οποίο θα προωθούνται θέματα του κλάδου, δημιουργία ενός συστήματος συνεχούς πληροφόρησης των μελών και οικονομικών προβλέψεων. Η επιδίωξη επισκέψεων σε άλλες χώρες, για την κατάκτηση της γνώσης.
ιβ) Τη δημιουργία στους κόλπους της και τη διαχείριση διεπαγγελματικών ταμείων, των οποίων οι πόροι θα προορίζονται για την πραγμάτωση των σκοπών της Οργάνωσης.